
Wanneer moet ik het huis te koop zetten?
Wat is de juiste volgorde?
Wanneer te koop zetten?
Wanneer de sleuteloverdracht bij de notaris?
Dit zijn een aantal vragen tegelijk, maar is allemaal wel met elkaar verbonden en is voor iedereen anders. Je gaat scheiden(kleurtje en linkje naar blog scheiden…komt nog!) , ander werk(idem kleur en linkje e.d.), overlijden(idem kleur en linkje e.d.), grotere woning, etc. Elke situatie zal een ander scenario hebben, zaak is te weten wat voor jou geldt!
- Het huis te koop zetten als je andere woning al hebt gekocht, kan risico’s met zich mee brengen, in het kader van dubbele lasten. Als de hypotheek laag is valt dat beter te overzien en is het risico minder. Dubbele lasten omgerekend naar een verschil in koopsom kan soms net het verschil zijn tussen overeenkomst of niet.
- Eerst het huis verkopen en dan een andere kopen. Is het meest veilig, echter zit je dan mogelijk zonder huis, waarbij je je mogelijk te vroeg of te snel laat verleiden door een andere woning. Je kunt dan wel sneller ‘schakelen’ dan een koper, die nog wel een eigen huis heeft.
- Het te koop zetten kan op ieder willekeurig moment, maar de langere vakantieperiodes moet je zien te overbruggen. Het zou jammer zijn dat een potentiële koper nog op vakantie is en geen kans heeft gehad.
Het proces van termijnen zou in een volgend scenario kunnen worden samengevat:
Vandaag een koper gevonden! Hij krijgt de mogelijkheid om binnen 6-8 weken, de koop, kostenloos te ontbinden, als blijkt dat de financiering niet verkregen kan worden bij een financiële instelling. Daarna pas kan jezelf concreet actie ondernemen en dingen toezeggen, want dan is de koop pas definitief, althans, vanaf dat moment gelden boeteclausules, als koper toch onverhoopt anders besluit. Over het algemeen wil de koper er toch wel graag in na 3 á 4 maanden, bovendien heeft hij nog te maken met de geldigheidstermijn van de offerte van de hypotheek, die is meestal 2 á 3 maanden. Zelf heb je een andere woning gevonden en die kan je pas betrekken als het leeg is en jouw proces als verkoper is hetzelfde als die van jouw verkoper. Die moet hetzelfde doorstaan als jij.
Voorbeeld: 1 januari is de koop gesloten
- Ontbindende voorwaarden voor financiering 6 á 8 weken
- Levering sleutel bij de notaris dan omstreeks 1 mei
- Aansluitend hierop, in het geval je een andere woning hebt gekocht:
- 1 maart akkoord op jouw financiering
- Levering sleutel bij de notaris dan omstreeks 1 april
Bovenstaande is het meest praktische en wenselijke scenario. Je hebt een maand voor verhuizing en mogelijk een kleine verbouwing. Uiteraard kunnen er zich allerlei andere zaken voordoen die de termijnen doen veranderen, zaak is dat je dat goed in de gaten houdt! Er is altijd een spanningsveld om de termijnen heen te verwachten. Weet dat en houdt daar rekening mee.