← terug naar overzicht 10 april

Wanneer moet ik het huis te koop zetten?

Wat is de juiste volgorde?

Wanneer te koop zetten?

Wanneer de sleuteloverdracht bij de notaris?

Dit zijn een aantal vragen tegelijk, maar is allemaal wel met elkaar verbonden en is voor iedereen anders. Je gaat scheiden(kleurtje en linkje naar blog scheiden…komt nog!) , ander werk(idem kleur en linkje e.d.), overlijden(idem kleur en linkje e.d.), grotere woning, etc. Elke situatie zal een ander scenario hebben, zaak is te weten wat voor jou geldt!

Het proces van termijnen zou in een volgend scenario kunnen worden samengevat:

Vandaag een koper gevonden! Hij krijgt de mogelijkheid om binnen 6-8 weken, de koop, kostenloos te ontbinden, als blijkt dat de financiering niet verkregen kan worden bij een financiële instelling. Daarna pas kan jezelf concreet actie ondernemen en dingen toezeggen, want dan is de koop pas definitief, althans, vanaf dat moment gelden boeteclausules, als koper toch onverhoopt anders besluit. Over het algemeen wil de koper er toch wel graag in na 3 á 4 maanden, bovendien heeft hij nog te maken met de geldigheidstermijn van de offerte van de hypotheek, die is meestal 2 á 3 maanden. Zelf heb je een andere woning gevonden en die kan je pas betrekken als het leeg is en jouw proces als verkoper is hetzelfde als die van jouw verkoper. Die moet hetzelfde doorstaan als jij.

Voorbeeld: 1 januari is de koop gesloten

Bovenstaande is het meest praktische en wenselijke scenario. Je hebt een maand voor verhuizing en mogelijk een kleine verbouwing. Uiteraard kunnen er zich allerlei andere zaken voordoen die de termijnen doen veranderen, zaak is dat je dat goed in de gaten houdt! Er is altijd een spanningsveld om de termijnen heen te verwachten. Weet dat en houdt daar rekening mee.