
Welke voorbereidingen moet ik doen voor een bezichtiging?
Allereerst geldt dat u beter niet thuis kunt zijn! Als u aanwezig bent dan ontstaat een opgelaten gevoel bij hen en mogelijk ook bij u. Die spanning voegt niets toe! Laat u de expert zijn werk doen, immers heeft u hem/ haar in vertrouwen genomen! Een bezichtiging duurt ongeveer een half uur en daarin zoekt uw makelaar naar koopmotieven en handvatten voor een eventuele onderhandeling later.
Het proces is mede afhankelijk van u! Het huis moet er netjes bij liggen, niet steriel, maar rommelig of vies helpt uiteraard niet. Onthoud dat elk negatief element, kapot of vies, tijdens de bezichtiging ter sprake komt, waar uw makelaar het liever heeft over de positieve elementen!
- De bekende appeltaart bakken kan helpen, maar mensen zijn niet gek, sterker nog, het kan mogelijk tegen je werken, want er wordt lacherig over gedaan! Mensen hebben een ander doel en komen voor het huis, nota bene heb je zelf ook een ander doel! Let wel op dat er geen vervelende geurtjes hangen, hondengeur, kookluchtjes, chemische geurtjes, e.a..
- Mensen komen voor het huis en niet op bezoek, houdt daar rekening mee. Maak het wel gezellig, maar doe dat met elementen van het huis, een lampje aan, haardvuurtje (maar is het zelfde als de ‘appeltaart’….). Het hoeft echt niet steriel te zijn, er wordt immers geleefd, maar hou het huis toegankelijk en ‘warm’!
- Leg geen waardevolle spullen zo voor het grijpen neer.
- Indien een groep komt, houdt de makelaar het overzicht en controle en laat maximaal 3 á 4 mensen binnen, eventueel de rest van de groep daarna.
- Geen huisdieren of andere mensen aanwezig, geeft meer rust en zo heb je de aandacht bij één persoon!
Voordat een bezichtiging plaatsvindt, door u zelf gearrangeerd.
Als de eerste ronde kijkers een feit is zit je enigszins gespannen te wachten op de bel. Zorg dat je goed voorbereid bent, anders wordt het chaotisch en niet leuk. Let wel! De mensen kopen mogelijk hun droomhuis, dus het moet een feestje worden! Niet alleen maar ‘koetjes en kalfjes’, ook inhoudelijk en deels zakelijk, maar dat kan ook met een glimlach, zelf als er sprake is van een oude lekkage. Onderstaande aanvullende tips kunnen bijdragen aan een prettige bezichtiging met een goed vervolg:
- Loop met een bekende door het huis en oefen een bezichtiging.
- U voert de regie en bepaalt de route door het huis, probeer een logische volgorde aan te houden.
- Let op: Men kan maar slechts één keer een eerste indruk hebben!
- Let goed op de lichaamstaal van de kijkers en luister tussen de regels door. Gevaar is dat je zelf aan het woord bent en niet weet wat zij eigenlijk willen en ervan vinden. Mensen zeggen, meestal uit fatsoen, niet altijd wat ze eigenlijk vinden. Dat geeft jou mogelijk een verkeerde indruk en een slechte basis voor de onderhandeling.