← terug naar overzicht Energielabel EXTRA 10 mei

Energielabel

Elke woning dient bij verkoop over een definitief energielabel te beschikken, toch blijkt dat niet iedereen weet welk label zijn of haar woning heeft en of dat al dan niet definitief is. Wat is een energielabel en waarom moet deze verplicht aanwezig zijn bij de verkoop van jouw woning? Hierover vertellen wij jou graag meer in deze blog.

Een energielabel is, naast dat het verplicht is bij de verkoop van een woning, ook verplicht bij de verkoop van onder andere auto’s en elektrische apparatuur. Een energielabel is een maatstaaf voor de consument om te checken hoe energiezuinig zijn of haar aankoop is. Het energielabel wordt bepaald aan de hand van allerlei verschillende factoren o.a. het bouwjaar, type woning en manieren waarop de woning is geïsoleerd.

Een energielabel is 10 jaar geldig en kan tussentijds opnieuw worden aangevraagd indien je je woning hebt verduurzaamd. Dit kan zijn in de vorm van bijvoorbeeld het plaatsen van dubbel glas, zonnepanelen, een nieuwe CV ketel of warmtepomp. Bij al deze duurzaamheidsmaatregelen kunnen de vakmannen van EXTRA Bouwen en EXTRA Installaties je helpen.

Het verplicht aanwezig zijn van een energielabel bij de aanmelding op Funda!
Sinds 1 januari 2022 is het verplicht om in de verkoopadvertentie van een woning een geldig afgegeven energielabel te vermelden, hier wordt dan ook op gehandhaafd door de Rijksoverheid. Je riskeert een boete bij het niet opvolgen van deze verplichting. Label nog niet aanwezig? Dan dient de aanvraag zo snel mogelijk worden ingediend. Een adviseur komt dan bij de woning langs om de hoogte van het label te bepalen, dit neemt ongeveer 1,5 tot 2 uur in beslag.

Weet jij niet of er al een energielabel aanwezig is? Check dit dan via www.energielabel.nl
Indien het label aanwezig is, kan deze worden opgevraagd via www.mijnoverheid.nl waar je dient in te loggen met jouw DigiD.

Het aanvragen van jouw energielabel via EXTRA Makelaars
Sinds kort verzorgen ook wij de aanvraag. Dus mocht je nog niet in het bezit zijn van een energielabel of heb jij jouw woning onlangs verduurzaamd en wil je het label laten aanpassen? Dan kunnen wij deze aanvraag voor jou indienen. Dit doen wij via onze vaste, landelijke en onafhankelijke keuringsbureau. De kosten hiervoor bedragen €350,- incl. BTW.

Team EXTRA makelaars