← terug naar overzicht Huis bezichtigen - handige tips 11 juli

Huis bezichtigen: waar moet je opletten?

Het bezichtigen van een woning kan overweldigend zijn, vooral als het gaat om jouw droomwoning. Daarom is het belangrijk om goed voorbereid op pad te gaan, zodat je tijdens de bezichtiging geen belangrijke zaken over het hoofd ziet. Bij EXTRA Makelaars begrijpen we dit als geen ander en helpen we je graag om goed voorbereid op pad te gaan. Hieronder vind je een aantal handige tips en vragen die je kunt gebruiken tijdens een bezichtiging.

Maak een checklist
Maak voordat je vertrekt een checklist met zaken die voor jou belangrijk zijn in een woning. Denk bijvoorbeeld aan de staat van de woning, de grootte van de kamers, de locatie en de buurt. Door een checklist te maken, voorkom je dat je belangrijke zaken over het hoofd ziet.

Weet wat je financiële mogelijkheden zijn
Zorg ervoor dat je vooraf weet wat je financiële mogelijkheden zijn. Zo voorkom je dat je verliefd wordt op een woning die uiteindelijk boven je budget ligt. Houd hierbij ook rekening met bijkomende kosten zoals kosten koper, overdrachtsbelasting en notariskosten.

Stel vragen
Tijdens de bezichtiging is het belangrijk om vragen te stellen. Vraag bijvoorbeeld naar de staat van de woning, reden verkoop, de leeftijd van de CV-ketel, de Vereniging van Eigenaren (appartement) en eventuele verbouwingsmogelijkheden. Door deze vragen te stellen, kom je meer te weten over de woning en kun je beter inschatten of deze woning bij jou past.

Let op de buurt en de buren
Vergeet niet om ook de buurt en de buren in overweging te nemen. Hoe is de buurt? Zijn er voorzieningen zoals scholen, winkels en openbaar vervoer in de buurt? En hoe zijn de buren? Is er eventueel geluidsoverlast of zijn er andere problemen?

Vraag naar het biedingsproces
Als er veel geïnteresseerden zijn voor dezelfde woning, is het belangrijk om op de hoogte te zijn van het vervolgproces. Vraag de makelaar hoe het vervolgproces verloopt en wat de spelregels zijn. Is er een inschrijving met deadline of mag je vrij bieden?

Zijn er spullen ter overname?
Tijdens de bezichtiging kan het voorkomen dat de huidige bewoners spullen ter overname aanbieden, zoals gordijnen, verlichting of een keukenapparaat. Als je geïnteresseerd bent in deze spullen, bespreek dit dan voorafgaand aan de bezichtiging met de makelaar. Zo weet je waar je aan toe bent en voorkom je eventuele teleurstellingen.

Profiteer van onze expertise en ervaring als aankoopmakelaar
Bij EXTRA Makelaars begrijpen we als geen ander dat het aankopen van een woning een belangrijke beslissing is. Daarom bieden wij naast onze verkoopdiensten ook onze diensten als aankoopmakelaar aan. Met onze expertise en ervaring in de woningmarkt kunnen wij je helpen bij het vinden van jouw droomwoning en tijdens het gehele aankoopproces begeleiden. Zo kun jij met een gerust hart jouw droomwoning aankopen, wetende dat je de beste keuzes maakt met de hulp van onze professionele aankoopmakelaars. Neem gerust contact met ons op voor meer informatie.