← terug naar overzicht Hypotheek woning Enschede 5 april

WOZ-waarde: niet altijd een goede indicatie voor woningwaarde

Het is die tijd van het jaar weer: de gemeenten sturen weer de beruchte WOZ-beschikkingen naar alle huiseigenaren. Maar wat betekent die WOZ-waarde eigenlijk? En waarom is het niet per se een accurate weerspiegeling van wat je huis werkelijk waard is op de huidige markt?

Wat is de WOZ-waarde?
De WOZ-waarde is de geschatte waarde van onroerend goed, zoals woningen, bedrijfspanden en grond, zoals vastgesteld door de gemeente. Deze waarde wordt jaarlijks vastgesteld en wordt onder andere gebruikt voor het berekenen van belastingen, zoals de onroerendezaakbelasting (OZB) en de waterschapsbelasting.

Wat zegt de WOZ-waarde eigenlijk?
Een belangrijk misverstand dat veel mensen hebben, is dat de WOZ-waarde gelijkstaat aan de werkelijke verkoopprijs van je woning. Dit is echter niet het geval. De gemeente bepaalt de WOZ-waarde aan de hand van verschillende factoren, zoals de ligging van de woning, de oppervlakte, de staat van onderhoud en de verkoopprijzen van vergelijkbare woningen in de buurt. Het is belangrijk om te onthouden dat dit een schatting is en niet per se overeenkomt met wat jouw huis op de huidige markt waard is.

Waarom is de WOZ-waarde niet altijd accuraat?
De WOZ-waarde wordt vastgesteld op basis van gegevens die beschikbaar zijn voor de gemeente op het moment van taxatie. Dit kan echter achterhaald zijn, omdat de markt constant in beweging is. De prijzen van onroerend goed kunnen snel veranderen als gevolg van factoren zoals economische omstandigheden, vraag en aanbod, en veranderingen in de buurt.

Daarnaast kunnen er verschillen zijn tussen de WOZ-waarde en de daadwerkelijke marktwaarde van je huis, bijvoorbeeld als je recent je huis hebt gerenoveerd of wanneer er factoren zijn die niet zijn meegenomen in de taxatie, zoals een bijzondere ligging of extra voorzieningen.

Wat moet je doen als je een realistische schatting wilt?
Als je een realistische schatting wilt van de waarde van je woning, kun je het beste een beroep doen op professionals zoals makelaars. Deze experts hebben de kennis en ervaring om een nauwkeurige waardebepaling te maken op basis van recente marktgegevens en specifieke kenmerken van je huis.

Hoe kan EXTRA Makelaars je helpen?
Bij EXTRA Makelaars begrijpen we dat de waarde van je huis meer is dan alleen een cijfer op papier. Daarom bieden wij gratis waardebepalingen aan, zodat je een beter inzicht krijgt in wat je huis echt waard is. Onze ervaren makelaars kunnen een grondige analyse maken van jouw woning en de lokale markt, zodat je goed voorbereid bent, of je nu overweegt je huis te verkopen of gewoon nieuwsgierig bent naar de waarde.

Dus, terwijl de WOZ-beschikkingen weer op de mat vallen, onthoud dat dit slechts een indicatie is en dat het de moeite waard kan zijn om een professional in te schakelen voor een nauwkeurige waardebepaling. Bij EXTRA Makelaars staan we klaar om je te helpen bij elke stap van het proces. Neem vandaag nog contact met ons op voor een gratis waardebepaling en ontdek wat jouw huis echt waard is!